Art Atelier Cascada biedt specifieke programma’s voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de 3 hoofdprogramma’s, die elk een specifiek doel hebben. Op de volgende webpagina staat een beschrijving van het huidige cursusaanbod. In overleg kan een maatwerk programma worden ontwikkeld afgestemd op de specifieke behoefte van de deelnemer(s). Voorbeelden daarvan zijn:

- individuele tekenles of creatief therapeutische sessies
- cursussen of workshops op maat voor bedrijven
- een serie kunstzinnige lessen voor scholen en cursussen met orthopedagogische en therapeutische doelen voor leerlingen uit het Speciaal Onderwijs

1. ONTPLOOIEN VAN ARTISTIEKE TALENTEN (KUNSTZINNIGE VORMING)

Creatieve en artistieke cursussen:
- Schilderen met plakkaatverf, acrylverf en aquarel.
- Basis druktechnieken: stempelen, positief en negatief afdruk.
- Linoleum sneden.
- Collages maken.
- Kleien.
- Leren tekenen: stilleven, portret en/of landschap.

Deze serie cursussen is bedoeld voor iedereen die zijn/haar kunstzinnige talenten wil ontplooien. Het ontdekken en ontwikkelen van je creativiteit en artistieke talenten staat centraal. Je maakt kennis met verschillende beeldende technieken: acrylverf, aquarel, collage en/of pastelkrijt. Uiteraard krijg je een gedegen inleiding in de diverse technieken
waarbij veel aandacht wordt geschonken aan de kunstzinnig vorming, maar dit kan
vooral spelenderwijs. Je leert stapsgewijs de vele mogelijkheden van een techniek
afhankelijk van de cursus en het niveau. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan kleur,
vorm en compositie.


2. VERSTERKEN VAN CREATIEF VERMOGEN (INSPIRATIE EN EXPRESSIE)

Creatieve en expressieve cursussen:
-    Schilderen met plakkaatverf, acrylverf, ecoline en aquarelverf.
-    Basis druktechnieken: stempelen, positief en negatief afdruk.
-    Collages maken.
-    Kleien.
-    Muurschilderen.

Deze cursussen  zijn bestemd voor iedereen die de kracht en inspirerende werking van creatieve middelen wil ervaren. Hier ligt het nadruk op het ontdekken van je creativiteit en het stimuleren het contact met je kracht en gevoel. Aan de hand van gericht opdrachten wordt je uitgedaagd om je creativiteitsvermogen verder te ontwikkelen. Je kunt leren schilderen met aquarelverf bijvoorbeeld, maar iedereen verkent technieken en concepten naar zijn/haar eigen persoonlijke voorkeur. Techniek en inhoud worden gebruikt als een hulpmiddel om verder in contact te komen met je innerlijke bron van creativiteit en inspiratie.


3. WERKEN AAN PERSOONLIJKE DOELEN

Cursussen met orthopedagogische en therapeutische doelen:
-    leren uiten van en vormgeven aan emoties.
-    Verwerken van emotionele en/of traumatische ervaringen.
-    Egoversterking: eigen mogelijkheden ontdekken en uitbreiden.
-    Leren samenwerken.
-    Rouwverwerking: ouders die gescheiden zijn, verhuizing en verlies.
-    Concentratievermogen vergroten.
-    Motorische vaardigheden handhaven en uitbreiden.
-    Ontspanning en rust bieden.

Deze serie cursussen wordt op maat aangeboden voor leerlingen met sociaal-emotioneel of gedragsproblematiek in het basis- of speciaal onderwijs. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om individuele creatieve therapie sessies te volgen; zowel voor kinderen als voor volwassenen. Activiteiten als schilderen, tekenen en boetseren worden ingezet als middel om veranderingsprocessen op gang te brengen. De deelnemers aan deze cursus kunnen onder andere leren los te komen van hun problematiek, emotionele spanningen te doorbreken en moeilijke situaties te accepteren en mee om te leren gaan. Beeldende therapie biedt een actieve, creatieve en ervaringsgerichte manier van werken met als doel inzicht in je problemen te krijgen en deze los te laten of om te zetten in een positieve kracht. Creatieve therapie kan je ook ondersteuning geven bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Het kan veel inzichten geven om letterlijk je ‘innerlijk’ in beeld te brengen. Omdat ieder mens uniek is, zijn de oefeningen steeds verschillend en afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De werkwijze varieert per cursus en het is afhankelijk van de doelstellingen. Er wordt ondersteunend, structurerend, ontdekkend en trainingsgericht gewerkt.